مهاجرت، چرایی و چگونگی؟

انسان همیشه به دنبال پیشرفت و زندگی بهتر بوده است و برای همین، این روزها بازار مهاجرت و رفتن از روستا به شهر و از شهری به شهر دیگر و حتی کشوری به کشور دیگر رایج شده است. در واقع منظور از مهاجرت انتقال افراد از جایی به محل اقامت دیگری است. مردم به دلایل بسیاری از جمله افزایش شانس اشتغال یا بهبود کیفیت زندگی مهاجرت می‌کنند. اگرچه مهاجرت از روستا به شهر بیشترین حجم مهاجرت را به خود اختصاص داده است اما امروزه اقتصاد کشورهای مبدأ و مقصد، تحت تأثیر مهاجرت است و برخی کشورهای مهاجرپذیر سود زیادی از این راه کسب می‌کنند.

در این میان، سؤالات زیر پیش می‌آید که در ادامه تلاش می‌کنیم پاسخ مناسبی برای آن ارائه کنیم:

• با مهاجرت چه بر سر جوامع مبدأ می‌آید؟
• چرا مردم مهاجرت می‌کنند؟
• تأثیر مهاجرت در بازار کار و دستمزد چیست؟
• چه قوانینی برای مهاجرت وجود دارد؟
• کشورهای مهاجرپذیر چگونه مهاجرین را انتخاب می‌کنند؟

چرا مردم مهاجرت می‌کنند؟

هرکسی برای مهاجرت دلایل خودش را دارد، عده‌ای برای تحصیل روانه دیار غربت می‌شوند و آنجا ماندگار می‌شوند و عده‌ای دیگر به دلیل جنگ، قحطی، ناامنی و بیماری به شهر و کشور دیگر پناه می‌برند و حتی عده‌ای به دلیل تأمین امکانات بهداشتی مورد نیاز کوچ می‌کنند. مهاجرت اغلب به صورت قانونی و با گرفتن مجوزهای لازم انجام می‌شود اما مهاجرت غیرقانونی نیز وجود دارد. مهاجران غیرقانونی اغلب سختی بیشتری تحمل می‌کنند و مشکلات فراوانی دارند.

با مهاجرت چه بر سر جوامع می‌آید؟

امروزه بیش از ۲۵۸ میلیون مهاجر در سراسر جهان در خارج از کشور خود از بدو تولد زندگی می‌کنند. انتظار می‌رود این رقم به دلایلی از جمله رشد جمعیت، افزایش ارتباط، تجارت، افزایش نابرابری، عدم تعادل جمعیتی و تغییرات اقلیمی، رشد کند. مهاجرت فرصت‌ها و مزایای فراوانی را برای مهاجرین، جوامع میزبان و جوامع مبدأ فراهم می‌کند. با این حال، زمانی که ضعیف تنظیم می‌شود می‌تواند چالش‌های مهمی را ایجاد کند. این چالش‌ها شامل زیرساخت‌های اجتماعی غرقابی با ورود غیرمنتظره تعداد زیادی از مردم و مرگ مهاجران در سفرهای خطرناک است.

وقتی مردم، یک کشور را ترک می‌کنند، نیروی کار و مخارج مصرف‌کننده کشور را پایین می‌آورد و اگر جمعیت کشور مهاجرت کند، این به معنای خروج نیروی کار است و منجر به کاهش مثبت اثر بیکاری می‌شود. از سوی دیگر، کشورهایی که مهاجران را دریافت می‌کنند، تمایل دارند از کارگران بیشتری که در دسترس هستند بهره‌مند شوند که با صرف پول به اقتصاد کمک می‌کنند. اکثر کشورها به همین دلایل قوانین و پروتکل‌های دقیقی برای مهاجرت را ایجاد می‌کنند.

تأثیر مهاجرت در بازار کار و دستمزد

تأثیر مهاجرت در بازار کار و دستمزد

هنگامی که مردم به یک کشور جدید مهاجرت می‌کنند، بر اساس درآمد و عوامل دیگر، به کشور جدید مالیات می‌پردازند. به طور مثال آن‌ها مالیات فروش را در هنگام خرید می‌پردازند. این افراد همچنین می‌توانند برای خدمات اجتماعی ارائه شده توسط آن کشور، مانند آموزش برای کودکان، مراقبت‌های بهداشتی عمومی و سایر خدمات، بسته به نوع کشور واجد شرایط باشند. هر کشوری نیاز دارد که درآمدهای مالیاتی جدید آن با هزینه‌های اضافی برای خدمات اجتماعی ارائه شده به مهاجران و خانواده‌های آن‌ها مطابقت داشته باشد.

هنگامی که گروه‌های بزرگ مهاجران به بازار کار در یک کشور جدید وارد می‌شوند، بر روی تعداد مشاغل موجود تأثیر می‌گذارند. کشور جدید باید فرصت‌های شغلی کافی برای حمایت از مهاجرین داشته باشد؛ بدون آنکه فرصت شغلی نیروی کار بومی از دست برود. علاوه بر این، اگر یک مهاجر برای کاری درخواست پرداخت دستمزد پایین‌تر از آنچه که به‌طور معمول به نیروی کار بومی ارائه می‌شود را داشته باشد؛ کارفرما می‌تواند دستمزد را برای مهاجر و جمعیت بومی کاهش دهد و این به نفع دولت‌ها و کارفرمایان در کاهش هزینه‌ها است.

قوانین مهاجرت

قرارداد جهانی برای مهاجرت اولین توافق جهانی سازمان ملل متحد در زمینه رویکرد مشترک به مهاجرت بین‌المللی در تمام ابعاد آن است و به‌عنوان مبنای مهاجرت به ایالات‌متحده عمل می‌کند. معمولاً کشورها قوانین مشخصی برای مهاجرت دارند و اکثر کشورها تعداد مشخصی از پناهندگان سیاسی را نیز می‌پذیرند. به‌طور کلی هنگام انتخاب مهاجران، مسائلی مانند روابط خانوادگی و شرایط شغلی منحصر به فرد و ایجاد تنوع در داخل کشور را بررسی می‌کنند و هدف این قانون حفاظت از اقتصاد کشور با افزودن مثبت نیروی کار و حفظ بازار کار سالم برای شهروندان مقیم است.

تعیین قوانین برای مهاجرپذیری، به ارزش حاکمیت دولتی، تقسیم مسئولیت، عدم تبعیض و حقوق بشر مبتنی است و برای بهینه‌سازی مزایای کلی مهاجرت، با در نظر گرفتن خطرات و چالش‌های آن برای افراد و جوامع در کشورهای مبدأ، مقصد و حمل و نقل به رسمیت شناخته است.

آیا مهاجرت کردن درست است؟

رها کردن خانواده و پیشینه، کار ساده‌ای نیست اما گاهی برای رسیدن به اهداف چاره دیگری نیست. در هر حال تضمینی برای رسیدن به موفقیت با مهاجرت وجود ندارد اما مهاجرت نیز یکی از راه‌های دستیابی به اهداف و رؤیاها است و مزیت‌ها و معایب خودش را دارد.

منابع:

https://www.investopedia.com/terms/e/emigration.asp
https://refugeesmigrants.un.org/migration-compact

Rate this post

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.