مضرات نوشابه رژیمی

بر خلاف تصور عموم،‌ نوشابه رژیمی سالم‌تر از نوشابه‌ معمولی نیست؛‌ حتی اگر این نوع نوشیدنی‌‌ یک بار در هفته مصرف شود. مصرف نوشابه رژیمی مشکلاتی مانند مشکلات قلبی‌عروقی،‌ مشکلات مغزی،‌ دیابت نوع دوم یا دیابت ناشی از اضافه‌وزن،‌ سندرم اختلال متابولیکی و فشار خون بالا را به دنبال دارد. همه این بیماری‌ها را به اضافه وزن ناشی از نوشیدن این نوشابه اضافه کنید. معمولا در روزهایی از هفته مانند مهمانی یا تعطیلات نیز مصرف این نوع نوشیدنی‌ها افزایش می‌یابد.

۱۰ دقیقه اول

اسید فسفوریک موجود در نوشابه به مینای دندان آسیب می‌رساند. شیرین‌کننده مصنوعی موجود در این نوشابه یعنی آسپارتام به فضای دندانی آسیب می‌رساند. آسپارتام به گیرنده‌های چشایی آسیب می‌رساند و باعث می‌شود این گیرنده‌ها فقط به وجود این نوع قند حساس باشند. درواقع سطح بالاتری از نیاز به قند را در حس چشایی زبان ایجاد می‌کنند.

دقیقه بیستم

همه نوشابه‌ها به دلیل تحریک غیرعادی ترشح انسولین در خون،‌ نیاز کاذب به مصرف مواد غذایی چرب را در بدن ایجاد می‌کنند. ‌اما احساس نیاز به مصرف مواد غذایی چرب بعد از نوشیدن نوشابه رژیمی چند برابر است.

به دنبال ایجاد این نیاز، خطر ابتلا به دیابت نوع دوم یا دیابت ناشی از چاقی،‌ فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی افزایش می‌یابد. از سوی دیگر خطر ابتلا به سندرم متابولیک یا اختلال در سوخت‌و‌ساز بدن در افرادی که علاوه بر نوشیدنی رژیمی از انواع دیگر نوشابه‌ نیز استفاده می‌کنند،‌ دو برابر بیشتر است. علاوه براینکه خطر ابتلا به دیابت نوع دوم و بیماری‌های قلبی-عروقی نیز در این افراد بیشتر گزارش شده است.

دقیقه چهلم

دریافت همزمان آسپارتام و کافئین زمینه‌ساز اعتیاد به این دو ترکیب است. شباهت اعتیاد به این دو ماده، شبیه اعتیاد به کوکائین است. اکزیتوتوکسین‌ها یا ترکیبات موجود در کوکائین مغز را به دریافت بیشتر ترکیب‌های اعتیادآور تحریک می‌کنند. این تاثیر دقیقا مانند تاثیر کافئین و آسپارتام یا قند مصنوعی موجود در نوشابه‌های رژیمی است.

یک ساعت بعد از مصرف نوشابه رژیمی

بعد از نوشیدن نوشابه معمولا احساس خوبی خواهید داشت؛‌ به‌ویژه وقتی آن را با فست‌فود میل می‌کنید. شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که بعد از نوشیدن نوشابه خودتان،‌ دوست دارید لبی به نوشابه‌ همسر یا خواهر و برادرتان بزنید. می‌دانید چرا؟‌ نوشیدن این نوشابه نیاز به دریافت خوراکی‌های شیرین را در شما افزایش داده است. علاوه براینکه بعد از حدود یک تا یک و نیم ساعت بعد از نوشیدن این نوع نوشابه دلتان می‌خواهد همان ساندویچ هنوز در بشقابتان بود و می‌توانستید چند گاز به آن بزنید. این هم همان حس کاذب گرسنگی بعد از نوشیدن نوشابه‌های رژیمی است.

نکته اینجاست که مساله به ایجاد این احساس‌های کاذب مضر ختم نمی‌شود. نوشیدن این نوشابه جایگزین نوشیدن بسیاری از نوشیدنی‌های سالم مانند آب‌میوه،‌ شیر،‌ آب و… می‌شود. به این ترتیب در جذب املاح مفید که می‌توانند از طریق نوشیدن این نوشیدنی‌ها به بدن برسند هم اختلال و به دنبال آن کمبود ایجاد خواهد شد.

این نوشابه‌ها نه‌تنها باعث رفع تشنگی نمی‌شوند؛ بلکه به دلیل قند و کافئین تشنگی را تشدید می‌کنند. کاهش ذخایر آبی مفید بدن باعث ایجاد اختلال در عملکرد مغز می‌شود و گیجی، اختلال در تمرکز،‌ ضعف حافظه و تحریک‌پذیری را در پی دارد. این داستان با مصرف هر یک عدد نوشابه‌ رژیمی یا زیرو باز هم ادامه خواهد داشت.

ما ایرانی‌ها سالانه ۳ میلیارد لیتر نوشابه می‌نوشیم. به این ترتیب هر ایرانی در سال ۴۲ لیتر نوشابه می‌نوشد. نکته مهم‌تر اینکه طی ۱۵ سال  اخیر مصرف نوشابه در کشور ما ۱۵ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که سرانه مصرف لبنیات طی بیست سال گذشته فقط یک دهم درصد افزایش نشان می‌دهد.سرانه مصرف نوشابه در جهان،‌۱۰ لیتر است. با این حساب ما ایرانی‌ها ۴ برابر میانگین جهانی و یک چهارم یک فرد آمریکایی، نوشابه مصرف می‌کنیم!

Rate this post

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.