خرید ملک در ترکیه – از شرایط و قوانین خرید تا پشیمانی ها

خرید ملک در ترکیه این روزها به یکی از خبرهای داغ در ایران تبدیل شده، تصاویر رنگارنگ از خانه‌های زیبا و مجلل خارج از کشور، چشم‌اندازهای باشکوه رو به دریا و کوهستان، کمترین فاصله به مراکز اصلی شهر و دانشگاه‌ها و مهم‌تر از همه گرفتن حق اقامت … اینها اصلی‌ترین نکاتی است که شوهای تبلیغاتی تلویزیون به نمایش می‌گذارند تا ایرانی‌ها را به خرید ملک در خارج از کشور ترغیب کنند. این تبلیغات حالا دامنه گسترده‌تری پیدا کرده است و از چند تیزر تبلیغاتی در شبکه‌های ماهواره‌ای به دفاتر فروش داخلی و فایل آگهی بنگاه‌داران ایرانی کشیده شده.

ابتدا قوانین خرید ملک و شرایط اخذ اقامت در ترکیه را ذکر میکنیم و سپس به بررسی آن میپردازیم، پس با ما همراه باشید:

قوانین خرید ملک در ترکیه و شرایط اخذ اقامت در ترکیه

راهنمای قوانین خرید ملک در ترکیه توسط وزارت کشور و امور خارجه ترکیه تنظیم شده و در قالب راهنمایی قانونی می باشد و به منزل سند رسمی نمی باشد.

  1. قانون پایه

طبق تبصره ۳۵ قانون املاک و اراضی به شماره تصویب ۲۶۴۴   در ۱۸ ماه مه سال ۲۰۱۲ تملک و خرید اراضی برای تمامی اتباع خارجی در ترکیه بلا مانع اعلام شد.

(با توجه به تحولات سیاسی منطقه و بعضی از کشور های آفریقایی، در حال حاضر محدودیت هایی برای بعضی از شهروندان کشور های ذکر شده اعمال شده است)

در مورد لیست شهروندان کشورهای مجاز به خرید ملک در جمهوری ترکیه میتوانید از کنسولگری و سفارت ترکیه در کشور مبدا سوال کنید و یا مستقیما به سازمان ثبت و نقشه برادری اراضی ترکیه تماس بگیرید (شهروندان ایران مجاز به خرید ملک می باشند)

شهروندان خارجی می توانند هر نوع ملکی از جمله (خانه،تجاری،زمین و اراضی ) را با کسب استعلام از مراجع مربوطه خریداری نمایند

شهروندان خارجی که اقدام به خرید زمین برای ساخت ملک می کنند، می بایست طی ۲ سال اقدام به شروع ساخت پروژه معرفی شده به وزاتخانه نمایند.

  1. نوع قرارداد

طبق موازین و قوانین کشور ترکیه، انتقال مالکیت ، تنها از طریق اوراق رسمی و ثبتی که توسط طرفین و یا وکلای رسمی آنها به امضا رسیده باشد تنها در دفاتر رسمی ثبت اسناد ملکیمقدور می باشد.

عقد قولنامه فی مابین طرفین در بنگاه و دفاتر مشاورین رسمی مقدور می باشد اما خریدار باید توجه داشته باشد، صرف جاری شدن عقد قولنامه قبل از ثبت در دفاتر رسمی، الزامی برای دفترخانه/سازمان ثبت اسناد و املاک جهت انتقال مالکیت به وجود نمی آورد و فاقد وجهات قانونی جهت انتقال مالکیت می باشد.

  1. شرایط ،محدودیت و عقود لازم برای خریدار خارجی

الف : هر شهروند خارجی میتواند تا مرز ۳۰ هکتار از اراضی جمهوری ترکیه را خریداری نماید.

ب : شهروند خارجی حق تملک و یا اجاره اراضی جمهوری ترکیه را که در مناطق نظامی-امنیتی واقع شده اند را         ندارد.

ج : شهروند خارجی میتواند تنها تا ۱۰ درصد از اراضی و املاک هر ناحیه/شهر را خریداری نماید.

د : شهروندان خارجی و یا شخصیت های حقوقی ثبت شده در خارج از ترکیه میتوانند از مالکین و موسسات مالی (بانک) معتبر درخواست خرید اعتباری داشته باشند و قانون محدودیتی در این مورد ندارد.

هـ : شرایطی که باعث می شود ملک و عقود مربوطه کا لم یکن طلقی شوند عبارت است از:

  • اگر عقود و ملک مورد معامله باعث نقض و شکسته شدن قانونی شده باشد
  • عدم تایید ملک یا معامله از سوی وزارتخانه و ارگان های امنیتی
  • پایان یافتن مهلت قانونی برای شروع پروژه (ها) ی معرفی شده به وزارتخانه مربوطه
  • عدم پایان کار طبق برنامه ارائه و ثبت شده به وزارتخانه مربوطه
  1. چگونی و فرآیند خرید

خریدار می بایست دارای تابعیت یکی از کشور های مجاز به خرید ملک در ترکیه باشد. اتباع ایرانی جزو شهروندان مجاز به خرید ملک در ترکیه می باشند.

درخواست

مالک و یا وکیل قانونی او می بایست، درخواست خود مبنی بر ارائه اقدامات مقدماتی انتقال سند را پیش از انجام هرگونه عقدی در سازمان ثبت اسناد و املاک ارائه کند. در صورت عدم ارائه درخواست در زمان مقرر، انتقال سند با تاخیر مواجه خواهد شد.

مدارک مورد نیاز جهت انتقال سند:

  • سند ملک مورد نظر و یا نامه تاییده سازمان ثبت اسناد در مورد احراض مالکیت، مالک با جزییات کامل آدرس، مساحت و محل واقع شدن ملک با مختصات
  • شناسنامه،کارت ملی و پاسپورت با ارائه ترجمه رسمی به زبان ترکی
  • برگه پایان کار و تسویه حساب مالیات-عوارض از شهرداری مربوطه
  • ارائه بیمه نامه اجباری زلزله ویلا،خانه،آپارتمان، دفتر…
  • یک قطعه عکس فروشنده (۴*۶)
  • دو قطعه عکس خریدار که می بایست حداثکر مربوط به ماه پیش باشد (۴*۶)
  • حضور مترجم همزمان و دو شاهد در صورت عدم صحبت طرفین به زبان ترکی استانبولی
  • در صورت حضور وکیل طرفین، اصل و کپی وکالت نامه همراه با ترجمه رسمی با تایید وزارت خارجه و دادگستری کشور صادر کننده.

موارد الزامی در مورد وکالت نامه :

  • اگر خریدار و یا فروشنده شهروند ترکیه و ساکن خارج از ترکیه می باشند، وکالت نامه می بایست توسط سفارت جمهوری ترکیه در کشور مبدا صادر و ثبت شده باشد
  • اگر کشور صادر کننده وکالت نامه عضو معاهده لاهه مورخ ۵ اکتبر ۱۹۶۱ باشد احتیاجی به ارائه نامه رسمی از سوی آن کشور نمی باشد. (کشور جمهوری اسلامی ایران عضو این معاهده نمی باشد)
  • اگر کشور صادر کننده ی وکالت نامه عضو معاهده لاهه مورخ ۵ اکتبر ۱۹۱ نباشد، وکالت نامه و سایر مدارک می بایست، همراه با ترجمه رسمی،به تایید وزارت امورخارجه و دادگستری و همچنین کنسولگری و یا سفارت جمهوری ترکیه در آن کشور رسیده باشد.

هزینه ها :

  • خریدار و فروشنده می بایست طبق قانون ۴۹۲ قانون نقل و انتقال مالکیت سازمان ثبت اسناد و املاک مصوب سال ۲۰۱۳، ۲ درصد از ارزش واقعی را می بایست پرداخت کنند. این مبلغ نمی تواند کمتر از مبلغ پرداختی در برگه تسویه حساب عوارض که توسط شهرداری صار می شود باشد.
  • مالیات سرمایه در گردش می بایست در محل پرداخت شود (حداکثر ۲٫۵*۷۰ لیر ترکیه برای سال ۲۰۱۳)
  • هزینه استعلام عدم واقع شدن ملک در اراضی ارتش ترکیه، که توسط سازمان نقشه برداری و ثبت اراضی ترکیه انجام می پذیرد معادل ۳۲۵ لیر ترکیه برای سال ۲۰۱۳

سایر موارد حائز اهمیت برای متقاضیان خارجی خرید ملک در ترکیه:

  • استعلام وضعیت ملک از سازمان ثبت اسناد و املاک ترکیه در خصوص بدهی ملک، وام، محدودیت قانونی اعمال شده بر ملک توسط دستگاه قضایی و یا…
  • اگر یکی از دفاتر درخواست خرید خانه توسط متقاضی خارجی را رد کرد، متقاضی می تواند از طریق اداره و یا سرپرستی منطقه به طرح درخواست مجدد اقدام نماید
  • دقت در انتخاب مشاوران،سازندگان، متقاضی میتواند از مشاور و یا سازندگان درخواست ارائه مجوز های قانونی آنها را داشته باشد و یا از صحت فعالیت آنها با استعلام از مراجع مربوطه مطمئن شود.
  • خرید ملک در کشور جمهوری ترکیه یکی از شاخصه های بررسی درخواست اقامت توسط وزارت کشور جمهوری ترکیه می باشد و به تنهایی تضمین کننده اخذ اقامت دائم و یا کوتاه مدت خریدار نمی باشد، تصمیم اعطای اقامت در اختیار وزارت کشور و بر اساس شاخصه های متفاوتی صورت می پذیرد. خریدار می بایست قبل از اقدام به خرید به نیت اخذ اقامت و یا تابعیت کشور ترکیه بر اساس تبلیغات انجام شده صحت آنها را از وزارت کشور ترکیه و یا سفارت جمهوری ترکیه در کشور مبدا را جویا شود
  • در صورت بروز اختلاف بین طرفین، هر کدام از آنها می بایست نسبت به ادعا و شکایت خود نزد مقامات قضایی تشکیل پرونده دهند.
  1. املاک شرکتی :
  • طبق ماده ۳۵ قانون ۲۶۴۴ ثبت اسناد و املاک ترکیه، تمامی شرکت های ثبت شده در ترکیه می توانند اقدام به خریداری و ثبت سند به نام ایشان کنند.
  • صاحبان خارجی تجارت های ثبت شده در جمهوری ترکیه میتوانند با توجه به قوانین این کشور منوط به رعایت کامل قوانین داخلی کشور مبدا، اقدام به خرید ملک تحت عنوان شرکت در ترکیه با پشتیبانی قوانین خاص نمایند این قانون ها عبارتند از :
  • قوانین مربوط به سوخت-نفت به شماره ۶۳۲۶
  • قوانین مربوط به صنعت گردشگری به شماره ۲۶۳۴
  • قوانین شهرک های صنعتی به شماره ۴۷۳۷
  • هیچ گونه محدودیت در مورد اعطای اعتبارات بانکی و مالی از سوی موسسات ترک به شرکت های خارجی در قوانین دیده نشده است.
  • سایر شرکت های غیر تجاری از جمله : انجمن ها، بنیاد هاو… شامل قوانین تجاری نمی شوند و بر همین اساس نمی توانند ملک و یا سندی را به نام داشته باشند
  1. شرکت با سرمایه خارجی :

این عنوان به چه شرکت هایی گفته می شود :

  • در صورتی که شخص خارجی صاحب ۵۰% و یا بیشتر از سهام باشد آن شرکت در فهرست سرمایه داران خارجی قرار میگیرد.
  • در صورت عدم در اختیار داشتن سهام توسط شخص خارجی به صورت رسمی ، ولی با اعطای حق امضا و بر کناری مدیران و گردانندگان شرکت. به عنوان یک شخص حقوقی در ترکیه تلقی می شود

این شرکت ها و شخصیت های حقیقی و حقوقی طبق ماده ۳۶ قانون شماره ۲۶۴۴ ثبت اسناد و املاک جمهوری ترکیه حق تصاحب هیچگونه ملک و سند رسمی را دارا نمی باشند. این قانون در تاریخ ۱۶٫۰۸٫۲۰۱۲ مورد بازبینی و تایید قرار گرفته است

طبق قانونی که در سال ۲۰۰۳ توسط پارلمان ترکیه تصویب شد، اتباع خارجی میتوانند به صورت آزادانه در کشور ترکیه به خرید وفروش املاک و زمین اقدام کنند. در شرکت Lapponia Homes Alanya  سعی تمامی کارکنان مجموعه، حفظ و افزایش منافع شما خواهد بود. می توانید در این سفر طولانی،از انتخاب تا تحویل واحد تان، ما را همواره در کنار خود ببینید.

به تعداد دفاتر فروش و مشاوره املاک در آلانیا روز به روز افزوده می شود، اما تعداد انگشت شماری از آنها اجازه ی همکاری انحصاری و اختصاصی با سازندگان را دارند، ما به سابقه ی خود در همکاری انحصاری در بخش فروش و مشاوره پروژه های عظیم آلانیا افتخار میکنیم. بازخورد مناسب از مشتریانمان این قدرت را از طرف آنها به ما داده است تا مرز های جدیدی را در امر فروش و مشاوره ملک در آلانیا همراه با شما تجربه کنیم. دستور کار این شرکت، تحقق آرزو و برآورده کردن رویا های شما در انتخاب خانه ی مورد نظرتان می باشد.

  1. طبق قوانین خرید ملک در ترکیه  بنا بر تصمیم وزارت کشور ترکیه، به هیچ عنوان موجبات اخذ اقامت دایم و یا تابعیت ترکیه را فراهم نمی آورد، اقامت ابتدایی خریدار+همسر و فرزندان در شهر آلانیا به صورت موقت و یک ساله قابل تمدید بدون نیاز به خروج از ترکیه می باشد. مراحله دوم اقامت شما در ترکیه به صورت سه ساله و در نهایت پس از اخذ مدارک و استعلامات لازم میتوانید درخواست اقامت دایم-تابعیت خود را پس از چهار  سال به وزارت کشور ترکیه تسلیم نمایید.
  2. شما پس از بررسی و انتخاب و  توافق در مورد نحوه پرداخت در موقع نوشتن توافقنامه، میتوانید واحد مورد نظرتان را رزرو کنید و ما جدول زمان بندی پرداخت  را همراه با خریدار و فروشنده برای انتقال قطعی سند تنظیم می کنیم.
  3. در صورت نیاز، میتوانیم با افتتاح حساب به نام مشتری و اخذ شماره مالیاتی امور پرداختی شما را برای مواردی مثل پرداخت قبوض آب،برق و.. تسهیل کنیم
  4. طبق قانون جدید قبل از انتقال قطعی سند، دیگر نیازی به اخذ استعلام از ارتش ترکیه در مورد واقع شدن و یا عدم واقع شدن ملک یا زمین مورد نظر شما در اراضی تحت مالکیت ارتش از ازمیر نمی باشد. و انتقال و اعطای  سند جدید طی ۷ روز کاری انجام خواهد شد
  5. برای انتقال مالکیت و نوشته شدن قولنامه، هر دو طرف قرار داد موظف به حضور در دفتر املاک می باشند، در صورت عدم حضور خریدار، مشاور املاک میتواند با اخذ وکالتنامه رسمی در یکی از دفترخانه های ترکیه، اقدام به خرید از جانب وی نماید.

Tapu(برگه انتقال مالکیت) مهمترین مدرک مورد نیاز خریدار می باشد، که باید در هنگام اخذ آن به تمامی جزییات ذکر شده در آن دقت کند. در Tapu تمامی موارد از جمله وضعیت مالکیت، تاریخ انتقال و نام مالک ذکر می شود

هزینه های انتقال مالکیت

مالیات انتقال سند در ترکیه ۴% مبلغ ارزش ملک می باشد. در قانون نقل و انتقالات اسناد ترکیه به صراحت نقل شده میزان مالیات پرداختی باید در بین طرفین (خریدار و فروشنده) به صورت مساوی برای پرداخت تقسیم شود. روش های پرداخت توافقی نیز امکان پذیر می باشد.

  1. در صورت عدم حضور خریدار، هزینه ی اخذ وکالت ۱۵۰ یورو می باشد.
  2. Iskan یا همان پایان کار، هزینه ایی است برای آپارتمان های نوساز که با توجه به ارزش و متراژ آپارتمان از ۴۰۰ یورو شروع می شود.
  3. قرارداد اخذ آبونمان برق برای واحد های نوساز حدود ۱۰۰ یورو و برای واحد های قدیمی ساز، حدود ۳۰ یورو می باشد.
  4. قرار داد اخذ آبونمان آب، برای واحد های نوساز حدود ۶۰ یورو و برای واحد های قدیمی ساز، حدود ۳۰ یورو می باشد.

عوارض شهرداری سالیانه یک بار قبل از آخرین روز ماه مه (May) هر سال باید پرداخت شود. این میزان حدود ۰٫۱ درصد از ارزش واقعی TAPU میباشد

هزینه شارژ تعمیر و نگه داری آپارتمان ها میتواند سالانه یک بار و یا به صورت ماهیانه پرداخت شود، این هزینه در آپارتمان های نوساز میتواند به صورت متوسط بین ۴۰-۷۰ یورو در ماه باشد.

بررسی شرایط و قوانین خرید ملک در ترکیه

در پشت پرده اقامت به شرط خرید ملک، داستان مفصلی وجود دارد که ممکن است شما را از خرید خانه و معطل گذاشتن سرمایه در یک کشور غریب پشیمان کند.

هرچند «مصطفی قلی خسروی» رئیس سابق اتحادیه املاک کشور معتقد است در ایران  هیچ دفتری برای فروش ملک خارجی وجود ندارد اما کافی است کمی جست‌وجو کنید تا متوجه شوید دفاتر بزرگ و کوچک بسیاری در گوشه و کنار کشور قد علم کرده‌اند تا برای ایرانی‌های متقاضی در چهارگوشه دنیا خانه بخرند. از بنگاه املاک اسپانیا در پاسداران و املاک مالزی در شریعتی و شعبه آن در مشهد گرفته تا فروش املاک دوبی در شیراز، تبریز و… علاوه‌بر شرکت‌ها و دفاتر فروش تخصصی، بنگاه‌های کوچک سطح شهر نیز به خرید و فروش املاک خارجی می‌پردازند. در فایل‌های آگهی این واسطه‌ها همه‌جور خانه‌ای پیدا می‌شود؛ از آپارتمان لوکس در منطقه مرکزی لندن و خانه ویلایی ١٠ خوابه در باکو با استخر و آبشار اختصاصی تا آپارتمان کوچک قدیمی‌ساز در حومه شهر استانبول.

دلالی ملک از راه دور!

مشخصات صاحبان بعضی از آگهی‌ها سری به‌نظر می‌رسد. برای دسترسی به این افراد باید از سد بنگاه‌داران بگذری. آنها حاضر نیستند به‌صورت تلفنی کوچکترین اطلاعاتی در اختیارتان بگذارند. بعضی‌ها می‌گویند جبهه‌گیری‌های گذشته درباره فروش ملک خارجی، بنگاه‌داران را محافظه‌کار کرده است. برای مذاکره درباره یک فایل آگهی لازم است که به صورت حضوری در بنگاه یا دفتر فروش حاضر شوید. آنها بعد از اطمینان از قصد خریدتان، تصاویر خانه موردنظر را به مشتری نشان می‌دهند و پس از آن هماهنگی‌های لازم انجام می‌شود تا خریدار بتواند مدارک و اسناد خانه را از نظر قانونی بررسی و استعلام‌های لازم را دریافت کند.

بررسی صحت اسناد و ارایه استعلام معمولا به عهده یک وکیل حقوقی است که به‌عنوان مشاور فروش استخدام شده است. این وکیل که توسط بنگاه‌داران به کار گرفته می‌شود، هماهنگی‌های لازم برای بازدید حضوری و پروسه نقل و انتقال سند در خارج از کشور را به عهده می‌گیرد و به‌طور میانگین بابت این پروسه حدود ۵ تا ٧‌میلیون تومان دریافت می‌کند. «داوود شاه محمدی» که در یکی از بنگاه‌های بزرگ املاک تهران مشغول فعالیت است، در این‌باره به «شهروند» می‌گوید: بعضی از بنگاه‌های ایرانی تنها به فروشنده دسترسی دارند و نهایت کاری که انجام می‌دهند معرفی مشتری به فروشنده است. این دسته از فعالان املاک،  ادامه کار را به طرفین معامله واگذار می‌کنند اما برخی دیگر نمایندگانی در خارج از کشور دارند که ادامه کار را به آنها می‌سپارند و مشتری خود را در خارج از ایران نیز پشتیبانی می‌کنند.

شاه‌محمدی درباره ماهیت این نمایندگی‌ها توضیح می‌دهد:   اغلب این افراد ایرانیان خارج از کشور هستند که به دلیل سابقه سکونت طولانی با قوانین خرید و فروش ملک در آن کشورها آشنایی دارند. این افراد گاهی با بنگاه‌های بزرگ و معتبر ایران همکاری می‌کنند و پورسانت بنگاه‌داران ایرانی را پس از انجام معاملات می‌پردازند.

به‌گفته شاه محمدی هیچ قانون مشخصی درباره میزان دستمزد بنگاه‌داران وجود ندارد و پورسانت‌ها توافقی است اما به‌طور معمول میزان این پورسانت حدود یک‌درصد ارزش ملک خارجی است که با تنظیم یک پیش قرارداد از خریدار و فروشنده دریافت می‌شود و پس از دریافت این کارمزد است که طرفین معامله به یکدیگر معرفی می‌شوند.

آپارتمان‌های ترکیه و دوبی در صدر فروش

در لابه‌لای آگهی املاک خارجی آپارتمان‌های کوچک ترکیه و دوبی بیشترین سهم را دارند. متراژ این آپارتمان‌ها به‌طور میانگین حدود ۶۵ تا ٧٠ متر است و حداقل قیمت درنظر گرفته برای آنها مبلغی در حدود ١٣٠‌میلیون تومان است. یکی از فعالان املاک خارجی در منطقه میرداماد به «شهروند» می‌گوید: بیشترین متقاضیان فروش ملک خارج از کشور، افرادی هستند که در ترکیه و دوبی خانه خریده‌اند.

او درباره علت این موضوع می‌گوید: افرادی که در کشورهای همسایه سرمایه‌گذاری کرده‌اند معمولا توان مالی پایین‌تری داشته‌اند و به قصد گرفتن اقامت در این کشورها آپارتمان کوچکی در حومه شهر خریداری کرده‌اند اما پس از دنبال‌کردن پروسه مهاجرت و آگاهی از جزییات آن، از خرید ملک در این کشورها پشیمان شده و تصمیم گرفته‌اند سرمایه خود را از معطلی در یک کشور خارجی درآورده و در جایی دیگر هزینه کنند.

این مشاور که تمایلی به درج نام خود ندارد در ادامه تأکید می‌کند: بیشترین کلاهبرداری در زمینه فروش ملک خارجی همین وعده گرفتن اقامت است که البته این موضوع به دلیل اطلاعات حقوقی ناقص و کم شهروندان ایرانی رخ می‌دهد. مواردی هم وجود دارد که دلال با سند صوری خانه‌ای را فروخته که وجود خارجی ندارد یا صاحب آن فرد دیگری است!

او در توضیح این شیوه کلاهبرداری می‌گوید: واسطه با نشان دادن خانه اجاره‌ای به مشتری و با هویت جعلی ملکی را فروخته است اما در مراجعات بعدی موضوع کلاهبرداری فاش شده و مالباخته به دلیل آشنا نبودن با قوانین حقوقی کشور مورد نظر و در دست نداشتن مدرک معتبر موفق به تعقیب مجرم نشده است.

خرید ملک آسان‌ترین شیوه اقامت نیست
«تنها با روزی ٢٠‌هزار تومان صاحب یک آپارتمان لوکس در دوبی شوید و علاوه‌بر آن اقامت بگیرید» این عبارت تبلیغی یکی از دفاتر فروش املاک دوبی در شیراز است اما آیا همه چیز به همین سادگی است؟ کافی است کمی درباره قوانین مهاجرپذیری کشورهای مختلف مطالعه کنید تا متوجه شوید خرید ملک آسان‌ترین راهکار  به شمار نمی‌آید.

در قبرس مشتریان خارجی غیرمقیم، تنها به شرطی می‌توانند خانه بخرند که تعهد بدهند قصد اشتغال و کار در این جزیره را ندارند. آنها همچنین باید متعهد شوند که بیشتر از ۶ ماه در ‌سال از قبرس خارج نمی‌شوند و مدت اقامت‌شان در کشور ثانویه بیشتر از یک تا ٣ ماه طول نمی‌کشد. در ترکیه نیز تنها به شرط خرید یک خانه کوچک نمی‌توانید مجوز اقامت بگیرید. «حمید کیان» رئیس انجمن بازرگانان ایرانی فعال در ترکیه می‌گوید: خرید ملک در ترکیه هیچ تضمین قطعی برای خارجی‌ها ایجاد نمی‌کند که در این کشور مقیم شوند و تبلیغات انجام شده در این زمینه غیرواقعی است.

به‌گفته این فعال اقتصادی ساکن در ترکیه، در صورت خرید ملک مجبورید پروسه سختگیرانه‌ای را پشت سر بگذارید تا موفق شوید مجوز اقامت محدود و نه دایم را دریافت کنید. این اقامت محدود تنها به خارجیانی اعطا می‌شود که خانه خود را در شهرهای موردنظر ترک‌ها خریداری کرده باشند. این شهرها معمولا شهرهایی هستند که شمار مالکان خارجی املاک‌شان کمتر از ١٠‌درصد مالکان ترک است. بنابراین خرید ملک در شهرهای پرطرفداری مثل قونیه، آنتالیا، استانبول، آنکارا، موغلا، بورسا و ازمیر که شمار مالکان خارجی‌شان به مرز ١٠‌درصد رسیده است هیچ امتیاز اقامتی برای خریداران ایجاد نمی‌کند. در سایر شهرها نیز تنها با ثبت شرکت در ترکیه و به شرط انتقال میزان مشخص سرمایه به این کشور می‌توانید مجوز کار و خرید ملک دریافت کنید. شرایط اقامت در امارات و دوبی نیز مشابه قوانین ترکیه است. در مقطعی کلاهبرداری خرید ملک به بهای گرفتن اقامت در دوبی آن‌قدر شیوع پیدا کرد که سرکنسولگری ایران در دوبی بیانیه‌ای رسمی برای شهروندان ایرانی منتشر کرد و نسبت به این موضوع هشدار داد.

در کشورهای آسیای شرقی نظیر مالزی و تایلند نیز برای خرید ملک وجود یک شریک مالزیایی یا تایلندی یا شهروند اصیل آن کشور ضروری است و این قانون تنها با شروط بسیار دشوار و محدود‌کننده حذف می‌شود. در مالزی در صورت خرید خانه‌های ارزانقیمت با ارزش کمتر از ٢۵٠‌هزار رینگت باید موضوع را به کمیته سرمایه‌گذاری اتباع خارجی اطلاع داد تا آنها برای گرفتن مجوز اقامت محدود اولیه اعلام نظر کنند. این موضوع در سایر کشورها و ازجمله کشورهای اروپایی با سختگیری بیشتری پیگیری می‌شود و نیاز است افراد قبل از خرید ملک در این کشورها حتما با سفارتخانه‌های ایران و مشاورانشان مذاکره کنند.

اقامت به شرط ملک، ترفند خارجی‌ها

موضوع خرید ملک به بهای اقامت، درواقع تنها یک ترفند اقتصادی برای جذب سرمایه‌های خارجی به شمار می‌آید. اگر به مقررات مشترک کشورها برای خرید ملک در خاک‌شان دقت کنیم به راحتی این موضوع را متوجه می‌شویم. تقریبا بیشتر کشورها حاضر به واگذاری زمین به مشتریان خارجی نیستند. فروش خانه‌های ویلایی یا زمین‌دار تنها به شرط داشتن شریک خارجی و تبعه اصلی آن کشورها ممکن است. این شروط گاهی به خرید آپارتمان نیز تعمیم پیدا می‌کند. در این کشورها، معمولا جذب سرمایه خارجی با هدف رواج ساخت‌وساز در نقاط کمتر توسعه یافته انجام می‌شود و مشتریان خارجی نمی‌توانند ملکی را به سادگی در شهرهای اصلی و پرطرفدار آن کشورها خریداری کنند. در صورتی که این موضوع اتفاق بیفتد شرایط محدودکننده‌ای برای خریدار اعمال می‌شود مثلا نداشتن حق اقامت، پیدا کردن شریک خارجی یا نداشتن حق کار یا برعکس به جریان انداختن میزان قابل توجهی سرمایه مالی در آن کشورها و ثبت شرکت و …
درواقع می‌توان گفت اگر موفق به دریافت اقامت دایم کشوری نشده‌اید، خرید ملک هرگز گزینه مناسبی به شمار نمی‌آید. این گزینه تنها به درد افرادی می‌خورد که مقیم آن کشورها به شمار می‌آیند یا قصد اقامت دایم نداشته و به دلیل تحصیل یا کار به کشور دیگر رفت و آمد دارند.

اجاره‌خانه خارجی از تهران!

البته در این میان بازار اجاره خانه در خارج از کشور نیز برای بنگاه‌داران داخلی جذابیت ویژه پیدا کرده است. «شاه‌محمدی» فعال بازار معامله املاک خارجی به «شهروند» می‌گوید: معمولا مالکان خانه‌های اجاره‌ای، ایرانیان مقیم و غیرمقیم کشورهای خارجی هستند که ترجیح می‌دهند ملک خود را به یک مستاجر هموطن واگذار کنند. «محتاج» که خود را مشاور بین‌المللی املاک معرفی می‌کند و دفتر کارش در خیابان جمهوری واقع است به «شهروند» می‌گوید:   رونق سفرهای خارجی باعث شده است که بازار اجاره املاک خارج از کشور داغ شود. در گذشته دانشجویان بیشترین متقاضی اجاره املاک در خارج از کشور به شمار می‌آمدند اما درحال حاضر تورهای تفریحی و گردشگران یا افراد متقاضی اقامت نیز به گروه مستاجران خارج از کشور اضافه شده‌اند. علاوه‌بر این در گذشته اجاره ملک خارجی از ایران چندان مرسوم نبود اما درحال حاضر تعدادی از بنگاه‌داران تهرانی با همکاری شرکای خود در خارج از کشور قراردادهای اجاره را از تهران منعقد می‌کنند و فرد به محض ورود به آن کشور وارد خانه خود می‌شود.

 

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.